Salisilik Asit Nedir? 

Cilt bakım rutinini oluşturmak isteyen kişilerin serumlar hakkında kafalarında birçok soru işareti bulunuyor. Salisilik asit serumunu rutinine eklemek isteyen kişiler salisilik asit nedir merak ediyorlar. Salisilik asit serumları BHA yani beta hidroksi asit grubundandır, doğal kaynaklı bir asittir, genelde beyaz söğüt ağaç yaprağında ve kabuğunda bulunur ayrıca huş ağaçlarında da bulunmaktadır. Genel olarak ağaçlardan elde edilen bu asit yediğimiz bazı sebze ve meyvelerde de bulunmakta, dışarıdan serum takviyesi yaparken bir yandan yedikleriniz arasına salisilik asit içeren sebze ve meyveleri dahil ettiğinizde kısa sürede beklentinize kavuşabileceksiniz. Salisilik asit birçok hastalığın şifacısıdır da aynı zamanda; nasır, akne, sedef, siğil ve seboreik dermatit gibi birçok hastalığında tedavisinde kullanılır ve birçok cilt bakım ürünü içerisinde bulunur. Salisilik asit içerikli güzellik ürünleri ve serumlar peeling etkisine sahiptir, hassas ciltler dikkatli kullanmalıdır ya da rutinlerinde bulundurmamaları önerilir. Hassas ciltler harici her cilt tipine uygundur. Salisilik asit serumu kullanımı sonrası ciltte soyulmalar meydana gelmektedir fakat bu soyulmalar iyiye işarettir cilt kendini yenilediği için ölü deriyi atmaktadır. Salisilik asit gözeneklerin iç duvarına temas eder böylece gözeneklerin içini derinlemesine temizler, sebum dengesini sağlar. Büyük gözenekler için birebirdir çünkü düzenli kullanımda gözenekleri gözle görülür biçimde sıkılaştırıp küçültür. 20’li yaşlar itibariyle kişilerin cilt bakım rutinine eklemesi gereken ürünlerden bir tanesidir, yaşlanma karşıtı bariyer oluşturan bha gurbu serumlar rutine eklenerek uzun vadede kırışıklıklar önlenir. 

Salisilik Asit Serum Nasıl Kullanılır?

Özellikle yağlı ve karma ciltlerin tercih etmesi gereken salisilik asitin kullanım şekli önemlidir, yanlış kullanım sonucu problemlerle karşılaşılabilir. Cilt bakımı konusunda sıkça merak edilen sorulardan biri de; ‘’Salisilik asit serum nasıl kullanılır?’’ sorusudur. Cilt bakım rutinine eklenirken kullanım şekli ve kullanım miktarı konusunda bilinçli olunmalıdır. Fazla ve bilinçsiz salisilik asit serumu kullanım sonucu ciltte tahriş ve irritasyon meydana gelebilir, ciltte pul pul görünüm ve kuruluk, bölgesel kızarıklıklar oluşabilir. Ciltte bu tarz problemler meydana geldiğinde sebebi salisilik asit serum ise bir dermatoloğa gitmeniz en doğrusudur, bir süre cildinizi rahat bırakıp nemlendirmeniz de cildin iyileşip, yenilenme sürecini hızlandıracaktır. Salisilik asit serumların amacı; sebum dengesini sağlanmak, ciltteki yağlanma sorununu azaltıp önler. BHA grubu asitler AHA grubu asitlerle kullanılabilir fakat kullanılacak asitler bir profesyonel yardımıyla seçilmelidir ya da araştırmalısınız. Ayrıca ince çizgilerin dolmasını sağlar böylece çok daha taze ve genç bir cilde sahip olursunuz. Sivilce izleri, leke ve cilt tonu eşitsizliklerini de düzenli kullanım ile yok eder ve önlemek için ciltte bariyer oluşturur. Ayrıca sadece serum olarak değil salisilik asit içeren yüz temizleyicileri ile de ekstra etki yaratabilirsiniz; salisilik asit içerikli temizleyicileri yağlı, karma ciltler tercih etmelidir, kuru ve hassas ciltler için yanlış bir seçimdir. Salisilik asit içeren serumları kullanmak için öncelikle cildi derinlemesine temizlemeliler, ardından tonik uygulayıp, serum kullanabilirler ardından nemlendirici ile cilt bakım rutini tamamlanır. Salisilik asit serum her gün cilt bakım rutininde kullanılabilir fakat dikkat edilmesi gereken nokta ürünün yüzde kaç asit oranına sahip olduğudur. Salisilik asit oranının kaç olacağı ile ilgili net bir bilgi verilemez bir cilt problemi için kullanacaksanız dermatoloğunuzdan bilgi almanız gerekmektedir fakat sorunsuz bir cilde sahipseniz; ince kırışıklıklar, sebum dengesi gibi durumlar için kullanacaksanız %1 ve %2’lik ürünler tercih edilmelidir. Salisilik asit kullanımında AHA grubundan olan glikolit asit serum kullanılmamalıdır, ikisinin birlikte kullanılması sonucunu ciltte kızarıklık ve tahriş meydana gelebilir. Salisilik asit kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli nokta; salisilik asit içerikli ürünler özellikle de serumlar göz çevresine uygulanmamalıdır ve göze temas etmemelidir. Göz çevresi hassas bir bölge olduğundan hassasiyeti arttırıp tahrişe ve kuruluğa neden olur. 

Salisilik Asitin Cilde Faydaları

Düzenli ve doğru kullanım sonucu salisilik asit ciltte değişimler sağlar. Salisilik Asitin cilde faydaları  madde madde ele alınabilir; 

  • Gözenekleri derinlemesine temizler, gözenekler küçülür ve sıkılaşır. 
  • İnce çizgiler ve mimik kırışıklıklarını büyük oranda yok eder.
  • Güneş lekeleri ve ciltte bulunan lekeleri giderir.
  • Cildin sebum dengesini sağlar, yağlanmanın önüne geçer.
  • Siyah noktaları azaltır ve oluşumunu önler.
  • Cildi soyarak yeni bir cilt oluşumu sağlanır. 
  • Sivilve, akne gibi problemleri giderir.

Salisilik Asit Serumu Kullanmaya Yeni Başlayanlar

Rutininizde salisilik asit serumu bulunmuyor fakat rutininize eklemek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Salisilik asit serumu yeni kullanmaya başlayanlar; daha önce asit içerikli serumlar kullanmadıysanız cilt tipinize uygun olan asidi seçin. Salisilik asit kullanacaksanız cildiniz kuru ya da hassas olmamalıdır. Başlangıçta asit oranı düşük olan serumları tercih edin birden rutininize serumu almayın adım adım gitmekte fayda var. Haftada bir gün rutininize serumu ekleyip cildinizi gözlemleyin ve yavaş yavaş arttırın asitleri haftada üç gün rutininize dahil edebilirsiniz fazlası tahrişe ve kuruluğa neden olur. C vitamini serumları için üç gün kuralı yoktur rutine cildiniz alıştıktan sonra C vitamini serumları her gün kullanılabilir. Asit içerikli serumları kullanmaya başlamanız itibariyle güneş kremi kullanımınıza dikkat etmelisiniz. Düzgün bir cilt bakım rutinine günlük olarak güneş kremi kullanmayı eklemeniz kırışıklığın önüne geçecek, güneş ışınlarından sizi koruyarak lekelenme gibi problemlerin önüne geçecektir. C vitamini içerikli serumların kışın kullanılması önerilir yazın kullanımı sonucu güneş lekesine sebep olabilir. Fazla asit kullanır ve cildinizi tahriş ederseniz bu süreçte bolca su içmeye ve cilt bariyerini onaracak kremler kullanın, güneş ışınlarından korunmaya özen gösterin. 

Birlikte Kullanılamayan Asit İçerikli Serumlar

Yalnızca salisilik asit değil birçok asit cilde faydalıdır doğru asit seçildiği sürece, birlikte kullanılmayan asit içerikli serumlar bulunmaktadır AHA, PHA, C vitamini, BHA, retinol gibi serumlar birlikte ya da üst üste uygulanmamalıdır, ciltte istenmeyen sonuçlar doğurur. C vitamini kullanırken, niancinamid ve niacin içerikli serumlar birlikte kullanılmamalıdır, kullanılacaksa denenmelidir ciltte kızarma vb. reaksiyonlar meydana gelirse birlikte değil dönüşümlü bir rutinle kullanılmalıdır. Bazı markalar asit kombinasyonuna sahip ürünleri optimize edip satışa sunar ‘’AHA BHA içerikli ürünler’’ gibi deneyerek rutine eklenebilir. 

Salisilik Asit İçeren Gıdalar

Güzel bir cildin sırrı elbette düzenli cilt bakım rutinidir fakat cilde uygulanan ürünler kadar yiyip içtiklerimiz de çok önemlidir. Salisilik asit içeren gıdalar tüketilerek daha genç ve taze bir cilde sahip olmak mümkündür, bu gıdaları tükettiğinizde gençlik hücrelerinizin üretimi artacaktır. Salisilik asit içeren sebzeler; mantar, biber, turp, mısır, patates, patlıcan, ıspanak, enginar… vb. birçok gıdada bulunur. Salisilik asit içeren meyveler; portakal, şeftali, muz, avokado, nar, limon, mango, ananas… ve daha birçok meyvede bulunmaktadır. Salisilik asit içeren başka gıda ve takviyeler; susam tohumu, yer fıstığı, kabak çekirdeği, çay, kahve ve meyve sularında yüksek oranda bulunmaktadır. Bu gıdaları tüketirken düzenli su tüketimiyle birlikte çok daha canlı bir cilde sahip olmak mümkündür. Ayrıca konserve ürünler ve turşularda da yüksek oranda salisilik asit bulunmaktadır. 

Yorum yapın