Saç Elektriklenmesi İçin Ne Yapılmalı?

Saç elektriklenmesi özellikle uzun saçlar için büyük bir problemdir, saçlarınıza ne kadar bakım yapıyor olsanız da elektriklenmiş bir saç bakımsız bir görünüme sebep olur. Peki ya saç elektriklenmesi için ne yapılmalı? Saç elektriklenmesinin birçok nedeni bulunur; saçın nemini kaybetmesi, her gün yıkanan saçlar, şampuan ve saç kremi tercihinin yanlış olması, aşırı sıcağa ya da soğuğa maruz kalan saçlar doğal olarak cansızlaşır, kırılmaya müsait hale gelir. Sentetik içeriğe sahip olan saç bakım ürünleri de saçların elektriklenmesine sebep olmaktadır. Saç elektriklenmesi sorununu önlemek için saçın nem ihtiyacı karşılanmalıdır. Doğru nemlendirme ürünleri seçerek bu sorunun önüne geçmek mümkündür. Saçlar tek tip değildir; ince, kalın telli saçlar bulunmaktadır yalnızca saç teli yapısına göre değil; boyalı, boyanmamış, boyalı yıpranmış saçlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıyeten; kuru, yağlı, karma saç tipi özellikleri de dikkate alınmalıdır. Örneğin ince telli yağlı boyalı saç tipine sahipsiniz bu kriterlere uygun içeriğe sahip saç bakım ürününü tercih etmeniz gerekiyor. Düz, dalgalı ve kıvırcık saçlar için farklı ürünler kullanılmalıdır. 

Saç Tipinize Göre Şampuan Seçin!

Elektriklenmeyi önlemek için doğru ürünlerle doğru rutine sahip olmalısınız. Bakımlı saçlara sahip olabilmek için saç tipinize göre şampuan seçin! Saç sağlığı bakımlı ve dinç gözükmenin ilk adımlarındandır, sağlıksız bir saç rutini ile saçlarınız yıpranabilir, uzun vadede saç dökülmesi ve saç kaybı yaşanabilir. Bireylerin kafa derisi ve saç yapısı farklıdır bu noktada kriterlere uygun şampuan seçimi yapmak daha sağlıklı saçlara ulaşmanızı sağlayacaktır. Sağlıklı bir kafa derisine sahip olup normal tipte saç yapısına sahip kişiler sülfat içermeyen şampuanlar kullanarak bakımlarını destekleyebilirler. Normal saç tipindeki kişiler yaklaşık iki üç günlük aralarla saçlarını yıkamayı tercih etmelidir, özel bir durum yoksa saçlar sık sık yıkanıp yıpratılmamalıdır, sık yıkama sık yağlanmaya sebep olmaktadır. Uzun süre yıkamamak kafa derisi gözeneklerinin tıkanmasına, kepeğe ve saç dökülmesi gibi sorunlar yaşamanıza sebep olur. Kepek sorunu yaşıyorsanız saçlarınızı haftada iki üç kez yıkamalısınız, kepekli saçlar çinko pritiyon içerikli şampuanlar tercih edilmelidir. Kafa deriniz hassas ve sivilce sorununa sahipse iki günde bir özel içerikli bir şampuan ile temizliğini sağlamalısınız. Sivilceli kafa derileri için salisilik asit içeren şampuanlar tercih edilmelidir, kokusuz akne şampuanları da ideal bir tercihtir. Düz, hacimsiz yağlı saçlara sahipseniz saçlarınızı gün aşırı yıkamanız isabetli bir rutin olacaktır. Yağlı ve hacimsiz saçlar hacim veren içeriğe sahip şampuanlarla yıkanmalıdır, yıkadıktan sonra ertesi gün yağlanma problemi ile karşılaşıyorsanız kuru şampuan tercih edebilirsiniz ertesi günler için. Kalın telli saçlar, kafa derisi gözeneğini temizleyecek, çay ağacı içerikli şampuanları tercih etmeli, haftada iki gün saçlarını yıkamalıdır. Dalgalı saçlara ya da belirsiz dalgalara sahipseniz hafif nemlendirme özelliğine sahip sülfatsız bakım yapan şampuanları tercih etmeli, haftada üç gün saçlarını yıkamalıdır. Yapılan işlemler sonucu yıpranmış saçlar doğal yağ ve bitkisel içerikli sülfatsız, renk koruyucu özelliğine sahip şampuanları tercih etmelidir, haftada üç gün yıkamalıdır. Her gün yıkama yapmak kafa derinizi kurutacak ve nem dengesini bozacaktır. Şampuan tercihiniz daima sülfatsız ve silikon içermeyen şampuanlardan yana olmalıdır. Kıvırcık saçlar ise gün aşırı yıkanmalıdır, kıvırcık saçlar için özel üretilen şampuanları tercih etmelidir. 

Elektriklenmeyi Önlemek İçin Saçlarınıza Nemi Kazandırın

Doğru şampuan seçimi sonrası doğru saç bakım kremi ve saç bakım yağı, serumu tercih edilmelidir, saç bakımı yüzeysel gözükse de derinlemesine temizlik sağlayıp nem dengesini sağlayacak birçok ürün bulunmaktadır. Elektriklenmeyi önlemek için saçlarınıza nemi kazandırın, böylece elektriklenme probleminin önüne geçmiş olacaksınız. Sık sık saçları yıkamak, saçı şekillendirmek/kurutmak için yoğun olarak sıcaklığa maruz bırakmak; fön, maşa… gibi etkenler saçı yıpratır ve elektriklenmeye sebep olur. Özellikle elektriklenen saçlar için iyonlu saç kurutma makineleri önerilmektedir, elektriklemeyi önlemeye yardımcı olacaktır. Saçları kurutmadan önce ısı için koruyucu içeriğe sahip olan spreyler, bakım yağları kullanılmalıdır. Bakım ürünleri yanı sıra ekstra takviyeler almanız önerilir; biotin.. vb. vitamin eksikliği saçlarınızı etkilemektedir bu nedenle alınacak takviyeler epey önemlidir. Alınan bakım ürünleri harici doğal yağlarla nemlendirmek mümkündür özellikle kuru saçlar için; Jojoba yağı ve Hindistan cevizi yağı uygundur. Doğal yağlar saçların nem ihtiyacınıı kısa sürede karşılar canlı ve bakımlı bir görünüme sahip olmanızı sağlar. Doğal yağları uygularken saç diplerinden uçlara doğru uygulama yapılır, yağ saçta bir saat bekletilir ardından saçlarınızı özel şampuanınız ile yıkanmalıdır. Saç yıkama rutininiz öncesine yağ ile bakım yaparak rutininizi güçlendirebilirsiniz. Ağırlaştırmadan nemlendiren içeriğe sahip saç bakım kremlerini tercih etmeniz daha sağlıklı görünmenizi sağlayacaktır. Kıvırcık saçlar için özel içeriğe sahip olan saç bakım kremleri ve yağları tercih edilmelidir böylece elektriklenme yaşanmaz, bukleler daha canlı ve belirgin bir görünüme sahip olur. Yağlı ve hacimsiz saçlar hacim katacak sıvı saç kremlerini tercih etmeliler, sıvı saç kremleri saçta ağırlaşma yapmaz ve daha hacimli bir görünüm sağlar. Saçlar için evde doğal bakım kürleri yapılarakta nem kazanımı sağlanabilir, bu konuya dair birçok kür bulunmaktadır. Muz ve zeytinyağı kürü ile doğal bir nemlendirici hazırlayabilirsiniz. Bir adet olgun muz ezilir ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırılır, hazırlanan karışım ıslak saça ve kafa derisine uygulanır. Bu kür yirmi dakika kadar saçta bekletilir. Etkili bir sonuç alabilmek için her bakım rutininde bulunan şart gibi bu kürde düzenli olarak yapılmalıdır haftada bir kez uygulamanızla saçta nem dengesi zamanla sağlanacaktır. Doğru şampuan ile yıkama sonrası saçlara bakım kremi uygulanarak nem saça hapsedilir.   

Yorum yapın