Göz Çevresi Şişkinliği Nedir ?

Biri, yüzümüze baktığında ilk göze çarpan organımız gözlerimiz olabilir. Aynı zamanda gözler de dilimiz kadar etkili bir iletişim kanalıdır. “Gözler kalbin aynasıdır.” Sözü bu cümleyi özetler nitelikte olabilir. Gözler, anlatmak istediğimiz şeyi, daha biz anlatmadan anlatabilecek güce sahip organlardır. 

Örneğin; hangimiz önemli bir görüşmeye yorgun, şiş veya mor halkalı gözlerle katılmak ister ki? Pürüzsüz, ödemsiz aydınlık bir göz çevresi ve bunun etkisiyle birlikte gelen parlak bakışlar karşımızdaki insanı da etkileyecektir. 

Göz çevresi şişkinliği ile baş edemeyen, koyu halkalı, yorgun ve ödemli göz çevresine sahip birçok kadın/erkek; “Göz çevresi şişkinliği nedir?” , “Göz çevresi şişkinliği nasıl geçer?” şeklinde birçok araştırma yapıyor ve bu soruna bir çözüm arıyor.

Yaşça çok genç insanların dahi muzdarip olduğu bu sorun; özellikle genç ve orta yaşlı insanları yaşlarına oranla daha olgun ve yorgun gösterdiği için hem psikolojik hem de fiziksel olarak fazlasıyla etkileyebiliyor.

Göz çevresi şişkinliği ve morluğu yaşayanlarınız için sizleri bu sorundan kurtarabilecek birçok çözüm var fakat çözümleri uygulayabilmeniz için öncesinde bu problemlere sebep olan ana kaynakları tespit etmek, nedenlerini bilmek ve sonrasında doğru harekete geçmek.

GÖZ ÇEVRESİ ŞİŞKİNLİĞİ NEDEN OLUR?

Göz çevresindeki şişkinlik, koyu halkalar birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. 

Bir sağlık probleminin göstergesi olabilir fakat genel olarak kozmetik bir problemdir. 

Bu sorunu yaşayanlar, altında yatan nedenin doğru tespit edilebilmesi için öncelikle uzman bir göz doktoruna görünmeli.

“Göz çevresi şişkinliği neden olur?” Derseniz, bunlar; Sedanter yaşam, genetik, hormonal, çevresel nedenler olarak gösterilebilir.

İnsan yapısı gereği yaş aldıkça göz kapaklarını destekleyen doku yapıları ve kaslar zayıfladığı için göz çevresi şişkinliği ve koyu halkalar gittikçe daha belirgin ve kalıcı hale geliyor. İnsan yaşlandıkça cilt derisi incelip, sarkmaya başlar ve gözün çevresinde bulunan yağ tabakası, sarkmayla birlikte göz altındaki alan da şişkin bir görünüme neden oluyor. 

Şişkinlik ve koyu halkalara sebep olan birtakım faktörler;

  • Stres,
  • Yorgunluk,
  • Yetersiz uyku,
  • Çeşitli alerjiler,
  • Üst solunum yolu problemleri,
  • Yetersiz su tüketimi,
  • Aşırı tuz tüketimi
  • Sigara kullanımı,
  • Kalıtım

NEDEN GÖZ ÇEVRESİ SABAHLARI ŞİŞMİŞ GÖRÜNÜR?

“Neden göz çevrem sabahları şişmiş görünüyor?” diye merak edenleriniz var ise cevap çok basit; ödem. Ödemin, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından ve hareketsiz kalmaktan dolayı oluştuğu bilinmektedir. Uyku esnasında vücudumuz, gözlerimiz hareketsiz kaldığı için vücut fazla sıvıyı tutan tuzu atamadığından göz çevresi ödem toplamakta. Aşırı tuz tüketimi, yetersiz su tüketimi bunun başlıca sebeplerindendir. Sabah uyandığınız ilk saatler de ortaya çıkar ama gün içinde hareket ettiğiniz için zamanla kaybolur. 

GÖZ ÇEVRESİ ŞİŞKİNLİĞİ NASIL GEÇER?

“Göz çevresi şişkinliği nasıl geçer?” Göz çevresiyle alakalı problem yaşayan insanların en çok merak ettiği sorulardan biri olabilir.

Göz çevresindeki şişkinlik görünümü yaş aldıkça daha belirgin ve kalıcı hale gelmekte fakat genç ve orta yaşlı insanlar da bu problemi yaşadıkları için ruhsal boyutta rahatsızlık verici düzeye gelebiliyor. Ne yazık ki kozmetik ürünlerinin bile kapatamadığı bu yorgun görünüm kişinin hayatını olumsuz biçimde etkileyebiliyor. 

Bu sorunun kalıcı hale gelip ilerlememesi için muhakkak çözüm yoluna gidilip, cilt bakım ürünleri ile cildin canlılığı korunup desteklenmeli, cilt bakımı düzeni oluşturulmalı ve alternatif yöntemler uygulanmalı.

GÖZ ÇEVRESİ ŞİŞKİNLİĞİNİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN ALTERNATİF YÖNTEMLER

Yetersiz su tüketimi, aşırı tuz tüketimi ve uykusuzluğun, göz çevresi şişkinliğinin ana sebeplerinden olduğunu belirtmiştik. Bu temel sebepleri ortadan kaldırdığımızda sorunun büyük bir kısmını ortadan kaldırmış olacağız.

Göz çevresi şişkinliğini ortadan kaldırmak için alternatif yöntemler arasında; 

  • Günlük içtiğimiz su miktarının 2 litrenin altında olmamalı.
  • Aşırı tuzlu gıdalar tüketmemeye özen göstermek.
  • Uyurken başınızı yükseltmek.
  • 2 dilim salatalığı limon suyuna bastırıp 5 dakika gözlerinizde bekletmek.
  • Her gece uyumadan önce göz çevrenize hindistan cevizi yağı sürüp masaj yapmak, hindistan cevizi yağının içerdiği, cildin yenilenmesine yardım eden E vitamini sayesinde göz çevrenizdeki mor halkaların azalmasında yardımcı olur.
  • Göz çevresine buz kompresi uygulamak. Uyumadan önce buz dolabına metal yemek kaşığı koyun ve ertesi sabah uyandığınızda göz çevrenize kaşığın arka tarafı ile masaj yapın. Yaptığınız soğuk kompres, göz altınızdaki mor halka ve şişkinliği önemli ölçü de azaltacaktır.
  • Uyku sürenizi artırın ve uyku düzeninizi sağlayın. Mutlaka en az yedi en çok sekiz saat uyumanız gerekiyor.

Bu alternatif yöntemler şişkinliğin ve mor halkaların önemli ölçü de azalmasına yardımcı olacak.

Yorum yapın